top of page

kdz ereğli klinik psikolog, Abel Psikiyatri Merkezi ÇOCUKTA BİR BİREY

kdz ereğli klinik psikolog, Abel Psikiyatri Merkezi

li

ÇOCUKTA BİR BİREY

 


Ardında yaratacağı enkazı düşünmeden ‘Eğer …’ ile başlayıp tehdit ile biten cümleler kuruluyor çocuklara. Kimi zaman henüz küçük oldukları unutulup büyükmüş gibi görevler veriliyor, kimi zaman davranışları yüzünden cezalandırılıyor, eleştiriliyorlar. En kötüsü de henüz oyun çağındayken zorla çalıştırılıyor veya evlendiriliyorlar. Sonuç olarak toplumun içine kazandırıldığı zannedilerek toplumdan soyutlaştırılıyorlar. Herhangi bir din, dil, ırk, kültür, şehir veya ülke gözetmeksizin her toplumda ortak bir sorun olan çocuk istismarı günden güne artıyor.


Peki her yerde karşımıza çıkan her ortamda tanık olduğumuz ama farkına varamadığımız ‘Çocuk İstismarı’ nedir? Çocuk istismarına giren yaş grupları nelerdir? Çocuklara yapılan bilmediğiniz istismarlar nelerdir?

Çocuğun sağlığını, fizyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimini olumsuz etkileyen her türlü davranış çocuk istismarı olarak kabul edilir. Bedensel, ruhsal, cinsel ve kimlik gelişiminin tamamlanamadığı yaş kriterleri 0- 18 yaş grubudur. Bu yaş grubuna bebeklik, çocukluk, ergenlik gelişim dönemleri girer.

Bu dönem bireyde fiziksel, bilişsel, ruhsal ve sosyal gelişimlerin yanında olgunlaşmayı getirir. Bu süreçte birey büyümeye ve gelişmeye devam eder. 0-18 yaş aralığı bireyler kendi kendilerini idare edemezler bu yüzden mutlaka onlara bakmakla yükümlü yetişkinler eşlik ederler. Bakmakla yükümlü kişiler (anne-baba veya ona bakan kimseler) çocukların yeme-içme, barınma, sağlık, giyinme, sevgi, saygı, eğitim gibi tüm temel ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlüdürler. Bu gibi temel ihtiyaçları karşılanmayan çocuklar gelişim sürecinde sekteye uğramakta ve normal gelişim basamaklarından geri kalmaktadır.


Bir yetişkinin davranışları ve sözleri ile çocuğun ruhunu örselemesi duygusal istismardır. Bir çocuğun kaza dışında fiziksel anlamda zarar görmesi fiziksel istismara girer. Çocuğun yetişkin tarafından cinsel doyum amacıyla kullanılması cinsel istismara girer. Bir çocuk öfke nöbetleri geçiriyor ve saldırganlık eğilimindeyse, kimsenin onu sevmediğini ve aşağılandığını dile getiriyorsa, çok içine kapanık ve vücudunda morluklar, yara bere varsa, son zamanlarda argo dil kullanıyorsa, uyku sorunları yaşıyor sık sık kabus görüyorsa, güvensiz ve korkmuş davranıp yanınızdan gitmek istemiyorsa, belirli yer veya kişilere karşı ani tepkiler veya korku belirtileri gösteriyorsa, ani bir şekilde okula gitmeyi reddediyor okul başarısı düştüyse, iştahsızlık yatak ıslatma, kaka yapma, tırnak yeme gibi regresyon belirtileri varsa çocukta istismar olduğunun belirtileridir.

Bu belirtiler her çocukta farklı şekilde görülmekle birlikte çok ciddi belirtilerdir. Çocukta travmaya oluşturmaya, onların ileriki hayatlarında ciddi sorunlar yaratmaya, psikopatolojik bozukluklar yaşamalarına hatta intihar etmelerine sebep olabilir. Bu gibi durumlarda hemen bir uzmana başvurunuz. Yalnızca kendi çocuklarınıza değil hastane, okul, kafe, park, komşu evi değişmeksizin etrafınızdaki tüm çocuklara karşı daha bilinçli ve dikkatli olunuz.


kdz ereğli klinik psikolog, Abel Psikiyatri Merkezi ÇOCUKTA BİR BİREY

 

 


Kdz. Ereğli Uzman Klinik Psikolog

Şule Abacı Erel

bottom of page